· 

Excursie: Bowie in Berlijn

In zijn indrukwekkende loopbaan heeft David Bowie vele fases gekend. Maar slechts weinige periodes hebben zoveel invloed op hem - en de popmuziek - gehad als zijn jaren in West-Berlijn, tussen ´76 en ´78. Berlijn op Maat-gids Peter Bijl, voormalig muziekjournalist, neemt u op levendige wijze mee in de sporen van the Thin White Duke, die zichzelf in Berlijn hervond.  

Bowie´s Berlijnse trilogie

Fans rouwen na de dood van David Bowie, voor de deur van Hauptstraße 155, zijn voormalige woning in Berlijn
Eerbetoon aan David Bowie, voor zijn voormalige flat in Berlijn

Low (1977), Heroes (1977) en Lodger (1979). Gezamenlijk gaan ze door het leven als Bowies ´Berlijnse trilogie´. Maar de drie platen staan samen voorsl voor een belangrijk hoofdstuk in Bowies loopbaan: gemaakt in nauwe muzikale samenwerking met Brian Eno, zijn ze te beschouwen als Bowies artistieke bevrijding: niet de glamrocker Bowie kwam naar boven, maar de kunstenaar.

 

Juist in het grauwe West-Berlijn kon Bowie zich in de late jaren ´70 terugtrekken van zijn supersterrenstatus. Minder drugs, minder druk. Meer vrijheid: zowel persoonlijk als muzikaal. Bowie genoot van de waanzin, bevrijding en inspiratie die de gedeelde stad bood.  

 

Maar in welke context ontstond eigenlijk dit werk, dat in Heroes zijn meesterstuk vond? Bowie-bewonderaar en Berlijn op Maat-gids Peter Bijl doet het haarfijn in woord, beeld en geluid voor u uit de doeken in de stad waar the Thin White Duke zijn redding vond: Berlijn. 

Vraag excursie aan: Bowie in Berlijn

Opmerking: De met * gemarkeerde velden zijn verplicht.