Fietstocht Berlijnse Muur

Deze 'fietstour Berlijnse Muur' met gids van Berlijn op Maat brengt je in een 2 of 3 dagen langs het gehele van de Berlijnse Muur (ca 160 km), volledig om voormalig West-Berlijn heen! De Berlijnse Muur staat niet meer, maar haar littekens blijven intrigeren. 

 

Verdeeld over 6 deelstukken (van 20 tot 30 kilometer elk) kent de Berliner Mauerweg verschillende gezichten. En juist die willen we in de tocht laten zien. Voelt het deel in de binnenstad (tussen Brandenburger Tor en Oberbaumbrücke) nog heel stedelijk, in het deelstuk van 30 kilometer langs de wijken Kreuzberg en Neukölln (aan de westzijde van de Muur), en Treptow, Plänterwald en Köpenick  (aan de oostzijde), krijg je het gevoel steeds verder van de stad weg te rijden. Dat gevoel, letterlijk tussen stad en platteland te fietsen, is een van de grote bijzonderheden van de Mauerradweg.

 

 

Betonblokken en bospaadjes

Een weg die in landschap en stadsbeeld vele paradoxen kent. Na de betonoverdosis van Gropiusstadt toont de Mauerweg natuur en ‘landelijke’ stadsdelen als Lichtenrade en Marienfelde. Aan de zuidkant van Berlijn rijd je kilometers lang over smalle bospaadjes, en tussen de korenvelden. Met het ‘grote’ Berlijn telkens aan de ene kant, en kleine dorpjes als Grossziethen, Mahlow en Teltow (allen in deelstaat Brandenburg) aan de andere. En hoewel de Muur inmiddels langer verdwenen is dan ze ooit stond, zijn er gevoelsmatig nog altijd werelden van verschil.

Todesstreifen

Sporen van de Muur zijn er niet heel veel meer, maar toch kun je je op de details let – iets waar wij gidsen natuurlijk graag op wijzen – op vele plekken een voorstelling maken van de Muur. Aan de jonge beplanting langs het pad rondom Kladow is te zien hoe hier destijds een weg is gehaakt in het bos om ruimte te maken voor de Todesstreifen, de dodelijke grenszone tussen West-Berlijn en de DDR. En verspreid over de hele afstand, staan borden overal waar slachtoffers gevallen zijn.

Grensverleggende ervaring

Met deze fietstour beleef je met ons het Berlijn dat zelden opduikt in de reisgidsen. De Berliner Mauerweg trekt vanaf de Oberbaumbrücke ‘landinwaarts’: weinig wegen met stadsverkeer meer, maar een goed geasfalteerd fietspad im Grünen. En hoe langer je fietst, hoe meer niet alleen duidelijk wordt hoe ‘leeg’ Berlijn op vele stukken voormalig ‘Niemandsland’ nog is, maar ook hoe enorm de operatie van 13 augustus 1961 is geweest, het in 1 

 nacht volledig afsluiten van West-Berlijn.

 

We dagen jullie uit deze sportieve en leerzame uitdaging met ons aan te gaan, en in de aanloop naar 30 jaar Val van de Muur (november 2019), verspreid over 2 of 3 dagen (we gaan aan het eind van de dag telkens met de S-Bahn terug naar de stad),  de volledige Muurroute met ons te fietsen. Iets dat wij eerder al met een groep Zuid-Koreanen deden.

 

Een grensverleggende ervaring!