De vrijheid van Tempelhof in Beeld

Tempelhof is sinds enkele jaren gesloten als vliegveld. En nu als park 100% 'Tempelhofer Vrijheid'. Noem het de essentie van Berlijn, gevangen in 1 machtige plek. Enkele impressies, in beeld.

 

Is het reusachtige gebouw (nog altijd een van de grootste ter wereld) van Berlin-Tempelhof bijzonder fascinerend met het oog op de bewogen geschiedenis (geinteresseerd? Berlijn op Maat-gids Tom geeft er geregeld rondleidingen - in het Nederlands!), het veld, de Tempelhofer Freiheit, is dat met het oog op historie, heden en toekomst.

 

Het is een plek met heel wat bewogen en heftige historie: uit nazi-tijden en uit Koude-Oorlog tijden (het is tijdens de Soviet-blokkade in 1948 en 1949 een jaar lang gebruikt door de geallieerden om voedseldroppings uit te voeren op de bevolking van West-Berlijn). Maar het laat ook gigantische vrijheid zien van het hedendaagse Berlijn; de stad van na de Muur. Na de sluiting van het vliegveld, in 2008, werd besloten om het veld opnieuw te openen. Als een ecologisch park, een gigantische lege vlakte, midden in de stad.

 

En sinds die opening (2010), is de Tempelhofer Freiheit voor vele Berlijners een van hun lievelingsplekken geworden. 's Ochtends gaat het hek open, 's avonds weer dicht. En in de tussentijd: de ultieme vrijheid. Voor iedereen.

 

De Tempelhofer Freiheit is een superplek om uit te waaien. Om rondjes te fietsen, te skaten, hard te lopen. Om te barbecuen of leren fietsen.  Al dan niet vergezeld van een kitesurfer in je nek. Een plek waar je de vrijheid en openheid van de stad kunt voelen. En vooral: kunt genieten. Ook in de tours van Berlijn op Maat!

 

Tijdens het referendum in 2014 hebben de Berlijners besloten dat de plannen van de senaat, om de randen van het veld voor 30% te bebouwen met o.a. woningen en een grote bibliotheek, de prullenbak in kunnen. Het veld blijft in vol ornaat bestaan!

 

Daarom delen we graag met jou enkele sfeerimpressies die Berlijn op Maat-gids Peter de afgelopen jaren met camera op het veld gemaakt heeft.