Actietips: Wat te doen als een Berlijn-bezoek tegenvalt

´Je moet naar Berlijn! Daar is het te gek!´ Het zijn woorden die vaak worden geroepen. Wellicht zelfs wat te vaak.  Met zulke hoge verwachtingen kan een bezoek aan Berlijn namelijk ook vies tegenvallen. Wat dan te doen? Enkele suggesties.

We vertellen het onze gasten regelmatig: Berlijn is een schizofrene stad. Gevormd en getekend door haar zo loodzware historie. Een stad met een gebruiksaanwijzing. Maar ja, hoe vind je die, wanneer je er voor het eerst bent? En wat te doen, als de stad u simpelweg tegenvalt? Enkele tips.

 

Stel uw verwachtingspatroon bij

Geen enkele stad is dezelfde. En Berlijn al helemaal niet. Een fraaie middeleeuwse binnenstad? Een prachtig marktplein, vol terrasjes? Ze zijn hooguit met heel wat goede wil te vinden; op oude ansichtkaarten. Berlijn is anders. En vraagt voor de bezoeker ook om een andere benadering. Waar het in Brugge, Gent of Groningen zalig door de binnenstad flaneren is, is Berlijn eerder als Rotterdam. Maar dan in het kwadraat. Uitgestrekt. Modern. Recht voor zijn raap. Verwarrend.

 

Besef u: Berlijn is anders. Zet hier dan ook vooral een andere bril op dan de klassieke citytrip-bril, die u eerder al in Florence of Wenen ophad. En merk ineens dat er werelden voor u (kunnen) opengaan.

Stap juist naar binnen

Zeker. Het is aardig de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche van buiten te zien. Maar pas wanneer u bij beide kerken, de oude en de nieuwe, ook binnengestapt bent, begint het kwartje van oorlog, vernietiging en wederopbouw te vallen. Zoals ook het Holocaust Monument pas echt indruk maakt, wanneer u zich, van alle kanten omringd door de blokken, opgejaagd of opgesloten begint voelen. Veel van de meest bijzondere plekken van Berlijn liggen verscholen. Daar geraakt u niet, wanneer u enkel de kat uit de boom blijft kijken. Wees dus zo (pro-)actief mogelijk, dit wordt beloond.

Werk geen toeristische lijstjes af

Natuurlijk heeft Berlijn belangrijke bezienswaardigheden. Die vaak – we laten Checkpoint Charlie vooral buiten beschouwing – ook zeker de moeite zijn. Maar het mooie: de meeste zijn, via een ferme ochtendwandeling, in relatief korte tijd te zien. Wat dan te doen? Gooi vooral uw lijstje overboord en…

Ga uw passie achterna

Waar tweedehands winkelen in Berlijn? Vaar u niet blind op toeristenmassa´s. Of op wat de buren hebben gezegd – hoe aardig ze wellicht ook zijn. U heeft uw eigen passies en interesses. En uw kinderen net zo goed. Berlijn is zo´n grote stad, dat er voor iedere hobby of interesse een fantastisch (over)aanbod is.

 

Bent u verzot op oldtimers? Ga er via het internet simpelweg naar op zoek. En zie daar: ineens ontdekt u ontdekt een prachtplek als de Classic Remise, gratis toegankelijk bovendien. Is uw dochter verzot op jugendstil kunst? Laat haar vooral kennismaken met het Bröhan Museum. Is uw tienerzoon skateboardfreak? Sleep hem mee naar de Skatehalle Berlin. Heel centraal mogen ze dan niet altijd gelegen zijn, het zijn plekken waar des te meer couleur locale te vinden is.

 

Berlijn is een grote miljoenenstad, met alle mogelijkheden van dien. Hier is in vele veelvouden te vinden waarvoor je in Nederland of België naar de grote stad moet. Wij raden dan ook vooral aan daar zoveel mogelijk gebruik van te maken.

Bezoek relevante blogs

Met het internet in uw broekzak of handpalm, is de hele wereld dichterbij dan ooit. En al helemaal wanneer het gaat om informatie. Over Berlijn wordt online meer geschreven dan ooit. Ook in het Nederlands bestaan er enkele geweldige blogs en overzichten. Of het nu gaat om het Berlijn-blog (de populairste Nederlandstalige blog), Wat te Doen in Berlijn (de naam spreekt voor zich), Enjoy Berlin(voor het nachtleven), Urban Inspiration (over stedelijke ontwikkeling), Heimat Berlin of wellicht zelfs ons bescheiden Berlijn op Maat-blog: ze worden allemaal met passie geschreven.

 

Ook al ontdekt u er 1 fijn plekje door, of ontloopt u de toeristenvallen van de stad, een mooi blogartikel kan uw Berlijn-ervaring van een fikse teleurstelling behoeden. En van een flinke lading tips voorzien voor uw volgende bezoekje. Een kijkje nemen op sites als Tripadvisor kan ook, maar bedenk dat goed geschreven blogartikelen vaak net wat meer meerwaarde en context geven – en onafhankelijker zijn. En zonder context kan het lastig worden in deze stad enigszins wegwijs te worden.

Duik de wijken in

Berlijn heeft geen klassiek centrum. En is bovendien zo groot, dat alle 12 stadsdelen al gemiddeld 300.000 inwoners hebben. Vrijwel ieder stadsdeel heeft zijn eigen kern, zijn eigen karakter en zijn eigen charme. Juist het straatgevoel in wijken als Wedding, Schöneberg of Friedriedrichshain geeft, telkens op zijn eigen manier, het ´echte Berlijn´weer. Zo dit er al is, uiteraard. Maar dat is een ander verhaal.

Geef de stad een tweede kans

Ik geef het toe: De eerste keer dat ik zelf in Berlijn was, rond de eeuwwisseling, viel aardig tegen. Berlijn was 1 grote bouwput. De Brandenburger Tor was wegens renovatie ingepakt, straten leken schier eindeloos en op de Alexanderplatz was in de avond bepaald geen leuke kroeg te vinden. Goed, er stond nog een stukje Muur in de Niederkirchnerstraße, maar wat wist ik daar eigenlijk van die hele Koude Oorlog? Ik besloot nog eens terug te keren, en mij voor dat tweede bezoek wel goed in te lezen. Want Berlijn had toch zeker meer te bieden dan desoriëntatie?

 

Over Berlijn zijn talloze boeken en reisgidsjes geschreven. En ze zijn vaak makkelijker te vinden dan ooit. Van oorlogsdocumentaires op Discovery Channel tot Instagram-kanalen over hipster-Berlijn: ze kunnen u allemaal helpen de stad met zijn loodzware historie en vaak vederlichte heden beter te begrijpen. En daardoor ook uw verblijf beter te waarderen.

Neem een gids onder de arm

Maar hoe fijn de tips in de reisgidsjes soms ook kunnen zijn, de samenhang en context ontbreken nogal eens. Of de restaurantjes zijn verdwenen. Berlijn kent een fascinerend verhaal, dat – steeds weer op een nieuwe manier – altijd actueel blijft. Niet zonder reden is de stad juist zo ontspannen, uitgestrekt, schizofreen en fascinerend. En het is juist dat verhaal dat wij, of een van de vele collega-gidsen, u maar al te graag vertellen. Berlijn is geen stad om te zien of te bezoeken: het is een stad om te voelen en te ervaren. Met een gedreven gids, in uw eigen moedertaal. Daar kan geen reisgidsje tegenop.

 

Verdere tips en suggesties? Laat ze ons vooral weten!

 

Peter Bijl