Tweedaagse auto-excursie laat Berlijnse droom uitkomen voor 'Général Gilbert' (83)

Een van de mooiste dingen van ons vak: de variatie. Geen enkele tour, geen enkele opdracht is precies hetzelfde. En soms zijn er tours die ons extra lang zullen bijblijven. Zoals de tweedaagse die wij ondernamen met de 83-jarige Brusselaar Gilbert Kockx. Gefascineerd door wereldoorlogen was het zijn grote droom om ooit nog eens Berlijn te bezoeken, de stad die tijdens WO2 zo’n cruciale rol heeft gespeeld.

En zo gaven Berlijn op Maat-gidsen Tom en Peter hun rondleiding aan Gilbert en zijn begeleidster Sonja eens niet per fiets, of wandelend, met gebruik van openbaar vervoer. En rijden zij deze koude maandagochtend hun huurauto voor bij Berlijns meest luxeuze hotel: het Adlon Kempinski, direct aan de Brandenburger Tor. Omdat Gilbert, wanneer hij Berlijn zou bezoeken, vooral ook eens wilde slapen als een president.

Minder validen

Het grootste voordeel van een rondleiding per auto is dat ook minder validen zo de gelegenheid krijgen optimaal van Berlijn te genieten. Ook wij als gidsen genieten van zo’n autotocht: we kunnen tijdens een tour immers vrij eenvoudig grote afstanden afleggen: etappes die in korte tijd simpelweg niet aan te fietsen zijn. Berlijn is en blijft immers een enorme stad – en lang niet alle fascinerende plekken zijn zo centraal gelegen als Brandenburger Tor, Holocaust Monument en Rijksdag.

 

Het zijn die plekken, en de donkere geschiedenis die erachter schuilgaat, die de hoofdmoot vormen van de eerste ochtend. Bij een bezoekje aan de koepel van de Rijksdag gaan de mondhoeken van Gilbert voor het eerst sterk omhoog. Staand op het dak, met prachtig uitzicht op het Kanzleramt, en de glazen koepel pal achter zich, maakt zich een ware glinstering meester van Gilbert, Na decennialang voor zaken doorgebracht te hebben in Congo, Afghanistan en Brazilië, is hij blij na al die jaren eindelijk Berlijn te zien.

Nazi-grootheidswaan

En na de lunch neemt hij het er nog maar eens goed van. Terwijl chauffeur Tom het oude West-Berlijn doorkruist, geniet Sonja van het zicht op Schloss Charlottenburg en de landhuizen in de wijk Westend. Het gigantische Olympiastadion, gebouwd in nazi-stijl vol grootsheidswaan maakt indruk; net als de verhalen die horen bij andere, meer centraal gelegen kolos: de Schwerbelastungskörper, de loder-dan-loodzware cilinder die werd gebouwd om Berlijns moerasgrond te testen voor de megalomane ontwikkelingsplannen voor Welthauptstadt Germania. Passend bij dit thema, en nog veel meer bij Gilberts liefde voor de luchtvaart, is de nabijliggende ex-luchthaven Tempelhof – ook niet bepaald de kleinste – de perfecte afsluiter.

Oost-Berlijn

Waar we tijdens de eerste dag het voormalige West-Berlijn doorkruisen, gaat de tweede dag juist het Oosten in. Kilometers makend over Karl-Marx- en Frankfurter Allee zien we de Plattenbau-flats in de wijk Lichtenberg aan ons voorbijtrekken. Eerste halte: het Duits-Russisch Museum in de wijk Karlshorst. Een van die vele pareltjes waar nauwelijks een toerist (laat staan bezoeker) te bekennen is, maar die een rol van betekenis in de wereldgeschiedenis heeft gespeeld.

 

In de grote zaal van deze villa werd op 8 mei 1945 (9 mei Sovjet-tijd) door GeneralfeldmarschallKeitel de onvoorwaardelijke capitulatie van Duitsland aan de Sovjet-Unie ondertekend. Met de vlaggen van de overwinnaars in de rug, voelt Gilbert zich even de generaal. En poseert maar wat graag voor een foto.

Sovjet-tanks

Maar zijn hoogtepunten bevinden zich net buiten het museum. Wanneer Gilbert naast en achter het gebouw de verschillende types Sovet-tanks ziet staan, die zijn gebruikt tijdens de beslissende slag om Berlijn, glundert en poseert hij niet alleen, hij wordt voor even zelf de gids: van alle opgestelde tanks geeft hij ons de technische specificaties en werking. Sterker in zijn element kan ‘Général Gilbert’ nauwelijks zijn. Hoewel op weg naar de lunch ook het gigantische Sovjet-monument in Treptower Park, de nodige indruk maakt.

Ook speciale wensen? Laat het ons weten!

Het middagprogramma, dat in het teken staat van Koude Oorlog, DDR en Berlijnse Muur en het glaasje champagne in het Adlon Hotel na afloop, maken het af. Deze tweedaagse. Deze droom. Ook voor ons.

 

Wilt u een vergelijkbare (of juist weer heel andere) trip met Berlijn op Maat ondernemen? Laat het ons weten via het contactformulier op de site!