Voorbeelden van onze aanpak

Met Berlijn op Maat werken we, de naam zegt het al, zoveel mogelijk op maat. Om u zich daarbij een voorstelling te kunnen maken, nemen we u graag, seizoensgewijs, mee naar enkele van de meest speciale opdrachten die we het afgelopen jaar hebben mogen doen.

Winter: General Gilbert

Hoe koud het buiten ook was, het afgelopen jaar begon met een verzoek dat onze harten deed oplichten. Een Belgische monsieur op leeftijd, die het grootste deel van zijn leven voor zaken in verre buitenlanden verbleef, maar na een hersenbloeding terugkeerde naar zijn geboorteland.

 

Dat Gilbert inmiddels 83 was, weerhield hem niet van het najagen van zijn dromen. Gefascineerd door luchtvaart en wereldoorlogen, wilde hij plekken bezoeken die van belang waren in de Tweede Wereldoorlog en Koude Oorlog. Met zijn verzorgster kwam hij naar Berlijn. En werd in een bijzondere tweedaagse per auto de stad doorgereden door Tom en Peter. Onderweg ging hij ook op de foto met de ´grenssoldaten´ aan Checkpoint Charlie. Maar een blik op de foto laat er weinig twijfel over bestaan wie de echte ´generaal´ is.

Lente: Youth Food Academy

Een bijzonder verzoek bereikte ons ook in het voorjaar. De Youth Food Academy, een intensief lesprogramma van jonge, bewuste, voedselprofessionals,  kwam op academiereis naar Berlijn,  om de stad beter te leren kennen aan de hand van haar voedsel, voedselsystemen en gastronomie.

 

Wij stelden voor hen een fietsexcursie van een dag samen, waar we de historie van de stad koppelden aan haar voedsellandschap. Welke invloeden hebben Industriële Revolutie, Wereldoorlogen, deling en hereniging gehad op voedseldistributie-structuren?

 

Een bijzondere onderzoeksvraag, waarbij zelfs fietsen over de landingsbaan van oud-vliegveld Tempelhof - sowieso vaak hoogtepunt tijdens fietstours - een extra dimensie met zich meekreeg. Want laat deze baan nu net zijn aangelegd door de Amerikanen, om in 1948/49 de Berlijnse Luchtbrug, die de bevolking van West-Berlijn een jaar lang van voedsel voorzag tijdens de Sovjet-Blokkade, te kunnen faciliteren…

Zomer: Visueel gehandicapten

Hoogtepunt van de Berlijn op Maat-zomer was de zonovergoten week in augustus, waarin we vier dagen lang met een groep blinden en slechtzienden (plus hun begeleiders) de stad verkenden.

 

Hoe leg je de sporen van het verleden uit, wanneer deze niet te zien zijn? Door beeldend te vertellen, veel inlevingsvermogen te gebruiken, en vooral ook rekening te houden met de andere zintuigen.

 

Berlijnse Muur, kogelgaten uit de Tweede Wereldoorlog, speciale sculpturen: ze worden nog indringender wanneer je voelt. Letterlijk en figuurlijk. Een van de meest bijzondere – en nieuwgierige! – groepen van het jaar.

Herfst: Business netwerk

Zoals u ook kunt meekrijgen via ons magazine Stadtgeist, doen we met Berlijn op Maat graag meer dan rondleidingen alleen. Met achtergronden als historicus, journalist, en festivalorganisator, hebben Tom en Peter de ervaring en bagage in huis om programma´s te ontwikkelen en produceren.

 

We vertellen Berlijn graag als verhaal. Hoe mooi was dan ook het verzoek om een nieuw concept te ontwikkelen, voor een business netwerk van een groep leidinggevenden en ondernemers uit de regio-Zwolle. In nauwe samenwerking bepaalden we een thema, waarin we in verschillende dagen, door accenten te leggen op verschillende tijdsvakken, ingingen op de pioniersgeest van Berlijn door de jaren heen.

 

En zo kwam er een vierdaags,  uitdagend en afwisselend programma tot stand, variërend van bezoekjes aan oud industrieel erfgoed en hedendaagse start-ups tot aan een ontbijtlezing over Berlijns bewogen jaren ´20, mondiaal toppunt van moderniteit. Een inspirerend verhaal, dat we in verschillende hoofdstukken konden vertellen. Onder een noemer, die wat ons betreft de immense lading van de stad dekt. Berlijn. Ba(a)nbrekend.

 

Ook een bijzonder verzoek? We helpen u graag verder. En kijken er naar uit samen met u het nieuwe tourseizoen nog mooier te kleuren! Samen met u uiteraard. En zoveel mogelijk op maat.