Unieke playlist: 100 songs over de Berlijnse Muur

Berlijn op Maat-gids Peter heeft het bijzondere verhaal van Oost en West samengevat in een unieke playlist van 100 songs, dwars door historie en pophistorie en vol onontdekte juweeltjes. De ideale soundtrack voor je Berlijn-bezoek!

 

In 2009, cureerde Berlijn op Maat-gids Peter een groot festival rond 20 jaar Val van de Muur in Utrecht.

In Niemandsland, onderdeel van de succesvolle reeks Culturele Zondagen, zette hij het verhaal van Berlijn voor, tijdens en na de 'Wende' om in een uitgebreid programma  van muziek, film, theater en lezingen, op bijna 50 locaties in de stad. Voordrachten  waren er van o.a. Herman van Veen, Cees Nooteboom en Frans Timmermans,  optredens van o.a. Romy Haag, Alec Empire en Apparat.

 

 

25 jaar Val van de Muur

Dit jaar geen festival, maar wel vele rondleidingen voor Berlijn op Maat. En een zeer zorgvuldig samengestelde playlist, waarin in 100 songs het fascinerende verhaal van Oost en West wordt verteld. Ruim 6 uur muziek, chronologisch op een rijtje gezet en bij elkaar de ideale soundtrack van het Wende-weekend.

 

 

Natuurlijk staan bekende Wende-hits als Over de Muur van Harrie Jekkers/Klein Orkest, Wind of Change van de Scorpions, Looking for Freedom van David Hasselhoff en Nikita van Elton John in de lijst. Maar wat te denken van de vele underground-DDR-bands? Van bijvoorbeeld de Bakschischrepublik van DDR-punkband Herbst in Peking? (die tijdens Niemandsland overigens ook optrad, lees een zeer amusant artikel daarover hier)


Christiane F.

Van de Gorbachov rap door Nina Hagen? (je leest het goed) Of de single Wunderbar - Ich bin so süchtig (vrij vertaald: Ik ben zo verslaafd) die West-Berlijns bekendste junkie Christiane F. begin jaren '80 opnam, met haar toenmalige liefje Alexander Hacke - van West-Berlijns ultieme cultband Einstürzende Neubauten - op bas?


Playlist

Deze playlist loodst je ruim 6 uur lang, door vele genres en talen, door muziekhistorie, Berlijn-historie en wereldhistorie tegelijk. Geniet ervan!

https://open.spotify.com/user/1182004943/playlist/2yti3rX7QsbYnFGLkor7VA