Fietsen langs 160 km Berlijnse Muur, voor een verenigd Korea

Geen Muur-tourtje van een paar uur in het Nederlands dit keer. Nee, Berlijn op Maat reed met een groep Koreanen de hele Berlijnse Muur-fietstocht van 160 km. Daarna gingen de Koreanen verder: op weg naar Seoul. Per fiets. 15.000 km voor een verenigd Korea. Een opmerkelijke expeditie.

Koreaanse deling

Tijdens de zomermaanden zijn de gidsen van Berlijn op Maat vooral op pad geweest met Nederlandse en Vlaamse families , vriendengroepen en een handjevol bedrijven en organisaties. Mooie ochtenden en middagen, waarin we vooral plekken in centraal Berlijn hebben bezocht – en daarin veel over de Berlijnse Muur, die de stad bijna 30 jaar zo rigoureus verdeelde, hebben verteld.

 

Hoe mooi was dan ook het verzoek dat ons, via via, bereikte vanuit Zuid-Korea. Een groep Koreanen was bijzonder geinteresseerd om met ons de volledige afstand van de Berlijne Muur, de Berliner Mauerradweg van 160km, nu officieel erkend als fietsroute, in 2 dagen af te leggen. Een bijzonder verzoek, vooral met het besef dat Korea in dezelfde periode als Duitsland (in de nasleep van WOII, met de officiele Koreaanse deling in 1948) werd gedeeld.

Burgemeester van Seoul

Maar het verzoek werd na dit eerste contact met iedere mailwisseling bijzonderder. De groep bleek geen alledaagse groep, die de tour zou afleggen vanuit interesse voor de Berlijnse Muur. Nee, ze waren een groep op een missie. Ingevlogen vanuit Korea, zou de tocht langs de Berlijnse Muur het startpunt worden van een 15.000 km lange fietstocht: van Berlijn naar Seoul, als openbaar pleidooi voor een verenigd Korea. Gevolgd door cameraploegen, een truck en diverse, vanuit Korea verscheepte bevoorradingswagens, begon in Berlijn de bijzondere, door de grootste krant van het land geiniteerde, missie ‘One Korea – New Eurasia‘.

 

Een bijzondere plaats, datum en ceremonie vormden het beginpunt: de ochtend van de 13e augustus, de dag dat in 1961 de Berlijnse Muur werd opgetrokken, stond er een groot podium met scherm bij de Brandenburger Tor opgesteld. En ook nu: om plaats te bieden aan een aantal prominenten. Van Park-Hon Soon, burgemeester van Seoul, Park Geun-hye, president van Zuid-Korea (via een videoboodschap) en Jae-shin Kim, de Koreaanse ambassadeur in Duitsland tot Lothar de Maiziere en Hans Modrow, prominente politici uit de laatste dagen van de DDR: allemaal spraken ze hun symbolische groetwoorden uit. En in allemaal werd de ontwikkeling van Duitsland na de eenwording tot voorbeeld uitgeroepen voor een Koreaanse hereniging. Die, zo werd met het potdichte Noord-Korea in gedachten meteen duidelijk, dan wel vanuit het Zuiden zou moeten worden aangestuurd.

Politie-escort

Na de vele woorden, tijd voor de daden: het fietsen. Met een groep van 60 achter zich – naast alle prominenten hadden ook talloze Koreanen uit Berlijn zich voor de gelegenheid aangesloten – begonnen Berlijn op Maat-gidsen Peter en Tom, voorzien van camera- en politiebegeleiding aan de eerste 5 kilometer van de tocht: richting East Side Gallery. Een slakkengang door het Berlijnse verkeer. Maar de sliert van ruim 100 meter lijkt wonder boven wonder te functioneren en haalt heelhuids de East Side Gallery. Alwaar een anchor man van de Koreaanse televisie klaarstaat voor een enthousiast verslag. Voordat ze afstappen, hebben de prominenten nog een goed woordje voor de camera paraat. De burgemeester van Seoul gaat verder op zijn weg, op bezoek bij zijn Berlijnse collega, wij gaan dat – met een groep van 30 – op de onze: de Berliner Mauerweg.